Once upon a time,there were two good friends.One was called Jack and the other was called James.One day,the two friends were walking through the desert.During the journey they had a quarrel,and Jack couldn’t control himself and hit James in the face.James felt hurt,but he didn’t say anything.Instead,he wrote in the sand,“Today my best friend Jack hit me in the face.”

They kept on walking until they found an oasis(绿洲).They decided to get some water there.Suddenly James had trouble in the water,he fell into the mire(泥潭)and was in danger.Jack saved him at once.When he felt all right,he wrote on a stone,“Today my best friend Jack saved my life.”Jack was very surprised and asked James,“After I hurt you,you wrote in the sand and now you write on the stone.Why?”James replied,“When someone hurts us,we should write it down in the sand so that the wind of forgiveness can blow it away.But when someone does anything good for us,we must write it on the stone,so no wind can blow it away.”

Since then,the two good friends have never quarreled with each other again and they got on better with each other.

Hatred(仇恨)can bring you nothing but unhappiness.If you don’t forgive others,you are making trouble for yourself Keep a peaceful heart all the time and remember to be always thankful to others!

1.What happened when Jack hit his friend James in the face?

A.After he was beaten in the face James was hurt and ran away.

B.James hated his friend,in return very much from then on.

C.James hit his friend in return at once.

D.James wrote“Today my best friend Jack hit me in the face”in the sand.

2.What’s the matter with James in the oasis?

A.He was very careless and fell into the mire.

B.He wanted to get some water and fell into the mire.

C.He wanted to know if his friends would help him when he had trouble.

D.He wanted to make his friend have trouble,too.

3.What did James do after he was saved by his friend?

A.He wrote some words on a stone.

B.He thanked his friends at once.

C.He wrote some words in the sand.

D.He drank some water and had a rest.

4.Which of the statements is NOT true according to the passage?

A.Jack was very angry when he had a quarrel with James.

B.They decided to get some water after they found an oasis.

C.The two good friends went on walking after the quarrel and found an oasis a few days later.

D.Hatred can only bring you unhappiness.

5.Why did James write words in different places?

A.The wind of forgiveness can blow hatred away.

B.No wind can blow thanks away.

C.James only wanted to write words in different places.

D.A and B.

 

【答案】

1.D

2.B

3.A

4.C

5.D

【解析】

试题分析:本文讲述了两个好朋友在沙漠中发生争吵,结果一个打了另一个,被打将这件事写在了沙子上;他们继续行走,在取水时,刚才被打的人掉进了泥潭,他的朋友救了他,他将这件事刻在了石头上。这篇文章告诉我们应该忘记仇恨,记住别人的恩惠。

1.根据Instead,he wrote in the sand,“Today my best friend Jack hit me in the face.”可知,本题应该选D。

2.根据They decided to get some water there和he fell into the mire(泥潭)and was in danger可知,本题应该选B。

3.根据When he felt all right,he wrote on a stone可知,本应该选A。

4.根据They kept on walking until they found an oasis可知,文中并没说a few days later.所以本题选C。

5.根据“When someone hurts us,we should write it down in the sand so that the wind of forgiveness can blow it away.But when someone does anything good for us,we must write it on the stone,so no wind can blow it away.”可知,A和B都符合题意,所以本题选D。

考点:本题考查故事类阅读

点评:对于本文,意思比较浅显易懂,易于把握。本题的设计难度并不高,只要仔细阅读,带着问题在文章找到相应的句型,并加以比较,就很容易做出答案。对于第五小题需要引起注意。

 

关闭