
In Britain you’re allowed to drive a car when you’re seventeen. You have to get a special two-year driving license before you can start. When you’re learning,someone with a full license always has to be in the car with you because you aren’t allowed to drive the car on the road alone. You don’t have to go to a driving school --- a friend can teach you. The person with you isn’t allowed to take money for the lesson unless he’s got a teacher’s license.
Before you’re allowed to have a full license, you have to take a driving test. You can take a test in your own car, but it has to be fit for the road. In the test you have to drive round for about half an hour and then answer a few questions. If you don’t pass the test, you’re allowed to take it again a few weeks later if you want to. In 1970 a woman passed her fortieth test after 212 driving lessons! When you’ve passed your test, you don’t have to take it again, and you’re allowed to go on driving as long as you like. Britain’s oldest driver was a man who drove in 1974 at the age of 100.
Before 1904 everyone was allowed to drive, even children. Then from 1904 car drivers had to have a license. But they didn’t have to take a test until 1935. On the early days of car driving, before 1878, cars weren’t allowed to go faster than four miles an hour, and someone had to lead the car with a red flag.
【小题1】A person can’t take money for driving lessons unless he __________.
| A.has learnt to drive in a driving school |
| B.has a full driving license |
| C.has a full license and a teacher’s license |
| D.is given a special two-year driving license |
【小题2】In the driving test, one _______________________.
| A.mustn’t drive his car, even though the car is fit for the road |
| B.is usually asked to drive on roads for some time |
| C.has to be examined(考查) only in car driving skills |
| D.must drive around for more than an hour |
【小题3】When can I take the driving test again if I don’t pass it?
| A.a few years later |
| B.right after the first test |
| C.a few weeks later |
| D.never |
【小题4】Which of the following is NOT true?
| A.There is no limit (限制)to the age of an old man who drives a car. |
| B.One can take a driving test again and again until he passes it. |
| C.There was a speed limit to cars before 1878. |
| D.A car driver didn’t have to get a limit license until 1935. |
【小题5】The best title for the passage is _____________.
| A.Driving Licenses in Britain |
| B.Tests for Britain People |
| C.Driving Cars |
| D.Young Men’s Driving Licenses |
【小题1】C
【小题2】B
【小题3】C
【小题4】D
【小题5】A
解析试题分析:这篇文章讲的是在英国,你满17岁了就可以考驾照了,并讲述了一些学习驾驶的问题。如果你没有通过考试,你几周之后就可以再考了,直到你考上,而且对年龄也没有限制。最后说了一下在英国历史上的一些驾驶规则。
【小题1】细节题。根据第一段When you’re learning,someone with a full license always has to be in the car with you because you aren’t allowed to drive the car on the road alone. You don’t have to go to a driving school --- a friend can teach you. The person with you isn’t allowed to take money for the lesson unless he’s got a teacher’s license.当你学开车时,有正式执照的人必须和你一起在车上,因为你不被允许独自开车上路。你不必去驾驶学校学习——一个朋友能教你,教你的人不允许收学费,除非他有教师证。故选C
【小题2】细节题。根据文章You can take a test in your own car, but it has to be fit for the road. In the test you have to drive round for about half an hour and then answer a few questions.你可以用你自己的车参加考试,但是它必须适合道路,在考试中,你必须开着车转差不多半个小时,然后回答几个问题。故选B
【小题3】细节题。根据文章If you don’t pass the test, you’re allowed to take it again a few weeks later if you want to.如果你没有通过考试,几周之后你就可以再次参加考试。故选C
【小题4】细节判断题。根据文章Britain’s oldest driver was a man who drove in 1974 at the age of 100.英国最老的司机是一个100岁的男人,在1974年。可知,英国对老年人司机的没有年龄限制。故A正确。In 1970 a woman passed her fortieth test after 212 driving lessons!1970年,一个女人在212驾驶课程之后通过了她的第四十次考试。可知,B正确。On the early days of car driving, before 1878, cars weren’t allowed to go faster than four miles an hour,在1878年之前,早起的开车过程中,小车速度不许超过4英里每小时。可知,C正确。Then from 1904 car drivers had to have a license. But they didn’t have to take a test until 1935.自从1904年,小车司机必须持有驾驶证,但是没有要考试。故D错误。所以,本题选D
【小题5】主旨题。这篇文章主要讲的是英国的驾驶证的有关问题。故本文的标题可为英国的驾驶证。故选A
考点:社会现象类说明文
点评:本文不难,文章所设置的题目全部都以细节题为主。这从一个侧面可以看出,初中的阅读理解其实是最好完成的题目。只需将文章看懂,在理解了题目意思后,再在文章找相对应的地方。结合自己的细心就能够很好的解答此类题目。